Operatorii din energie susțin adoptarea unei rate a rentabilităţii diferențiate pentru gaze naturale. Estimările pieței și propunerea ANRE

Operatorii din energie susțin adoptarea unei rate a rentabilităţii diferențiate pentru gaze naturale. Estimările pieței și propunerea ANRE
FOTO - caracter ilustrativ: Mediafax Foto / Andreea Alexandru
Publicat: 22/07/2024, 21:46

Companiile din energie vor ca statul să recunoască o rată a rentabilității mai ridicată, diferențiată pe gaze naturale și curent electric, față de cea propusă de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), aflată într-o fază avansată înainte de aprobare pentru a cincea perioadă de reglementare.

Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) susține adoptarea unei rate reglementate a rentabilității (RRA) diferențiate pentru rețelele de gaze naturale, având în vedere provocările și costurile față de cele pentru energia electrică, a transmis conducerea executivă a ACUE, luni, într-o întâlnire cu presa.

Valoarea minimă recomandată de ACUE, rezultat al unei analize interne, este de 9,42%, în timp ce propunerea ANRE este de 6,94%, atât pentru energie electrică, cât și pentru gaze naturale.

Potrivit ACUE, se impune o diferențiere a valorii RRR pentru activitățile de distribuție a energiei electrice, respectiv a gazelor naturale și o corelare a nivelului de risc, pentru că, din perspectiv operatorilor, mediul pentru investițiile în gaz prezintă incertitudine ridicată cu privire la reconfigurarea infrastructurii de distribuție a gazelor naturale și adaptarea acesteia la gazele verzi, investițiile din acest sector nu mai sunt eligibile pentru finanţare/cofinanţare din fonduri europene având în vedere focusul pe sursele regenerabile, dar și riscul de nerecuperare a investiției crescut, dar fiind că lipsa aportului la investiții a unor capitaluri provenind din fonduri UE nerambursabile lasă toată povara în seama operatorilor de distribuție, care se trebuie să investească în continuare în active cu un risc major de a deveni inutilizabile într-un orizont mediu de timp.

Ce a propus ANRE

Rată reglementată a rentabilităţii (RRA) se calculează în termeni reali pe baza costului mediu ponderat al capitalului înainte de impozitare și fără inflație, în funcție de evoluţia valorilor parametrilor luaţi în considerare la determinarea acesteia, iar perspectiva operatorilor diferă de cea a ANRE.

RRR este aceeaşi pentru toţi operatorii de distribuţie și stabileşte de ANRE în conformitate cu prevederile prezentei metodologii şi se aprobă prin ordin al preşedintelui ANRE cu cel puţin trei luni înainte de începerea unei noi perioade de reglementare.

Autoritatea a publicat acum o săptămână propunerea sa de rată reglementată a rentabilităţii prin  proiectul de Ordin privind stabilirea ratei reglementate a rentabilităţii capitalului investit aplicată la aprobarea tarifelor pentru serviciile de transport și distribuție ale energiei electrice și gazelor naturale, pentru a cincea perioadă de reglementare – faza a II-a.

ANRE a propus o creștere a valorii ratei rentabilității reglementate pentru perioada a cincea de reglementare, față de nivelul anterior de 6,39% la cea de 6,75%, iar după consultări, la 6,94%.

„Scopul proiectului de ordin este stabilirea unei valori actualizate a ratei reglementate de rentabilitate a activelor prin actualizarea elementelor de calcul pentru a cincea perioadă de reglementare pentru activitățile de transport și distribuție ale energiei electrice și gazelor naturale. Valoarea ratei rentabilității reglementate (RRR) este stabilită în termeni reali şi se calculează ca valoare a costului mediu ponderat al capitalului (CMPC) determinat în termeni reali, înainte de aplicarea impozitului pe profit. Prin înmulțirea RRR cu valoarea bazei reglementate a activelor rezultă rentabilitatea reglementată a activelor utilizate la prestarea serviciilor, care este luată în calcul ca şi cost recunoscut la stabilirea tarifelor de distribuție și transport ale energiei electrice și gazelor naturale”, se arată în proiectul ANRE.

Prin tarifele aprobate, ANRE recunoaște rentabilitatea reglementată a activelor utilizate pentru prestarea serviciilor, asigurând o remunerare a capitalului investit într-un domeniu economic reglementat, protejat de multitudinea factorilor ce generează riscurile activităților economice din piața concurențială, domeniu ce constituie serviciu public, conform proiectului.

ANRE precizează că la stabilirea RRR s-a avut în vedere atingerea unui echilibru optim între menținerea interesului realizării investițiilor necesare asigurării calității serviciilor de transport și distribuție ale energiei electrice și gazelor naturale, și asigurarea unui nivel rezonabil al profiturilor operatorilor de transport și distribuție.

Autoritatea a supus consultării publice proiectul, cu propunerile și observațiile primite în fazele anterioare de consultare publică, pe 15 iulie, iar termenul final de transmitere a propunerilor și observațiilor este de 10 de zile de la data publicării pe site.

Citiți și:

România se pregătește de iarnă. Depozitele de gaze sunt umplute la peste 80%. Ion Sterian, șeful Transgaz: „Un record-istoric pentru iulie”

Sebastian Burduja despre riscul unor avarii majore ale Sistemul Energetic Național: „Nu au de ce să-și facă grijă românii”. Estimări privind facturile

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să...
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?